Ikjeunemie

Corona on the run

Ver van mijn bed

De laatste weken overheerst corona het dagelijkse leven. Enkele weken dacht iedereen nog ‘bij ons zal het nooit zo ver komen als in Italië/China’. Maar nu wordt het toch gevaarlijk en komt een echte uitbraak met rasse schreden dichterbij. De regering schakelde een paar tanden hoger en nam maatregelen. Of deze al dan niet te laat genomen werden, is echter een andere kwestie….

Atletiek/sport

De atletiek kon niet uitblijven en alle (sport)evenementen werden (voorlopig) geschrapt tot 3 april. Zelfs koning voetbal moest de wet van de sterkste onder gaan.

Maart/april is natuurlijk de periode van de voorjaarsmarathons. Voor vele atleten zijn de afgelastingen een domper. Ze hadden er weken/maanden keihard voor getraind/geleefd en hun grote doel valt opeens weg. Velen konden dit dan in eerste instantie ook moeilijk plaatsen. Voor mij als coach/atleet betekende dit ook plannen/herplannen en nog eens herplannen.

Mijn bescheiden mening

Ik vind het goed dat er nu drastische maatregelen worden getroffen. Wat zijn 3 weken in een mensenleven? Enkele weken geen wedstrijden lopen, we zullen het wel overleven zeker? Er zijn belangrijkere zaken de komende periode.

We moeten zelf ook onze verantwoordelijkheid nemen in deze materie. Als we de richtlijnen nauwelijks of niet opvolgen, zal de piek niet kunnen verschuiven en gaan de maatregelen verlengd en waarschijnlijk zelfs aangescherpt worden.

Ik vind het dan ook hallucinant en onbegrijpelijk dat er lockdown feestjes worden georganiseerd. Deze mensen moeten eens voor de spiegel staan. Of men gaat over de grens naar Sluis/Maastricht om daar op café te zitten. Gebruik aub jullie burgerzin en probeer niet creatief om te gaan met de maatregelen!

Ik vind het onbegrijpelijk dat er veel mensen nog altijd niet beseffen hoe ernstig de situatie is. Er wordt lacherig over gedaan alsof het een griepje is. In mijn familie zijn er mensen die tot de risicogroepen behoren. Neem daarom jullie verantwoordelijkheid! Het gaat niet altijd om het individu, het plaatje is dikwijls zoals in dit geval veel groter dan het individu.

Positieve noot

Vermits je sociale leven nu toch een dieptepunt heeft bereikt en alle evenementen/cafés gesloten zijn, hebben we extra tijd. Je kan dat gebruiken voor wat je wil natuurlijk. Je kan je zolder eindelijk eens opruimen, enkele klusjes doen. Je kan deze echter ook gebruiken om naar buiten te gaan en als individu te gaan sporten. Ik weet voor welke optie ik zal kiezen ;-).

Let wel, ik vind het ook moeilijk om te trainen voor een doel, waar je niet van weet of deze al dan niet door zal gaan. Maar uiteindelijk lopen we toch omdat we graag lopen. Daarom, blijf rustig en gezond en neem jullie verantwoordelijkheid. De mooie (loop)wedstrijden komen zeker terug! Maar nu even safety first!

Mijn tips

De schema’s die ik maakte voor de atleten die ik begeleid, heb ik toch een beetje gewijzigd. Ik laat hen geen al te zware trainingen meer doen (waar je in het rood moet gaan) omdat je uren na deze trainingen verzwakt bent en je immuunsysteem vatbaarder is voor infecties zoals het virus. Better safe then sorry!

Nuchter trainen zal ik de komende periode ook niet meer doen, deze hebben ook een negatieve invloed op je immuunsysteem. Vergeet ook niet je koolydratenvoorraad voor/tijdens en na je trainingen voldoende aan te vullen.

Ciao,

Keep on running and reading,

Benny

Wij love lopen