Ikjeunemie

Corona solo run

Mijn vorige blog over het coronavirus dateert van een goede maand geleden. Ondertussen is er al heel wat veranderd in de maatschappij. In deze blog vertel ik jullie niet wat corona is of wat er mag of niet mag. Ik beschrijf hoe ik deze bevreemde situatie beleefd heb, hoe ik mijn passie blijf beoefenen.

Zowel mijn sportieve doelen als die van vele anderen werden geannuleerd. In mei en juni (en eventueel de zomer) ging ik mij toespitsen op de vele trailwedstrijden. De ‘Trail des 2 Ourthes’  met meer dan 2000 hoogtemeters stond gepland en ook het BK Trail of mijn eerste ultraloop waren potentiële kandidaten. Wat was ik benieuwd naar mijn prestatie tussen de berggeiten. Waarschijnlijk zou het een desillusie worden, doch een mooie ervaring. Maar uitstel is echter geen afstel! I will be back!

Onderhouden

Ik nam me voor geen concrete plannen meer te maken voor de zomer of het najaar. Ik besloot het op me af te laten komen en indien er groen licht kwam beslissingen te maken. Er zullen ongetwijfeld nog genoeg wedstrijden zijn.

Volgens mij heeft het geen zin om energie te steken in zaken die je niet kan controleren: “Control the controllables”. Normaal ga ik voor een snelle najaarsmarathon. Mits een opstoot van het virus na de zomer kan het dat dit niet mogelijk is. Ik wacht dus nog even af met mij in te schrijven. Wil dit zeggen dat ik door een late inschrijving niet kan deelnemen, dan is het maar zo. Als het dat maar is… 😉

Doelen

Ik merk dat vele atleten het nu wat moeilijker krijgen om te trainen. Veel atleten hebben geen doelen meer en vragen zich af waarom ze nog zouden trainen. Ze missen wedstrijden en de competitie. Zelf heb ik hier niet veel problemen mee. Ik beschouw deze situatie als een soort winterperiode. Ik probeer elke training zo goed mogelijk af te werken en haal daar veel plezier uit. Het sociale aspect kan echter niet snel genoeg terugkeren. 😎

Tips en tricks

Elk nadeel heb zijn voordeel zei wijlen Johan Cruyff ooit (even mijn voetbalachtergrond niet verloochenen 😁). Zo probeer ik de gegeven situatie te benaderen.

Ik probeer mijn mindere punten aan te scherpen. Zo probeer ik mijn core + krachttraining op te drijven of te hervatten. Als Thuis vroeger op televisie was kon ik me niet echt motiveren om mee te kijken met het vrouwtje 😁. Ik maakte van de nood een deugd en probeer dan mijn oefeningen te doen.

Het is het ideale moment om te experimenteren met looptrainingen. Ik test trainingen op mezelf uit en wat werkt of waar ik een goed gevoel bij heb, pas ik ook toe bij de atleten die ik begeleid.

Ik probeer mezelf in te tomen en niet teveel te trainen in deze periode (dat heeft naar mijn bescheiden mening nu toch geen zin). Ik loop weken van 80-90 km (wat ook niet weinig is natuurlijk 😏).

Ben je niet fris of heb je een lichte blessure. Dit is het ideale moment om extra rust in te lassen.

Je kan deze periode ook aangrijpen om te testen op voeding/supplementen. Zelf test ik nu bijvoorbeeld de producten van 6D Sports Nutrition. Welke producten zijn er interessant voor de marathon/gezondheid, wat is voor mij nuttig in de toekomst? Dit is het ideale moment. Trial and error. Wat werkt voor de ene, geldt natuurlijk niet altijd voor de andere.

Alternatieven

Vroeger kon je elk weekend meerder wedstrijden lopen. Dit geldt nu voor de virtuele races. Een leuk alternatief en eens iets anders.

Op Strava zie je ook meer lopers die er ‘wedstrijden’ van maken om segmenten te kunnen pakken. Wat ook een goede prikkel is natuurlijk, iedereen probeert zichzelf naar believen te motiveren.

Verder kan je ook je wedstrijd simuleren. Had je een marathon of een 10 mijl gepland, dan loop je deze rond je kot. Zo heb je die talloze trainingen niet voor niets gedaan.

Ik ben wel van plan om in mei- juni eens en 3-5 km voluit te lopen om eens te kijken hoe het met de conditie is gesteld. Just me and the road 😎.Het belangrijkste is echter, ons blijven jeunen met onze passie.

Als afsluiter een gedicht van Dolf Jansen:

Het gaat om ….                     

Het gaat niet om wie wint de strijd
Het gaat niet om de snelste tijd
En niet om trainingsomvang in ’n week
Het gaat niet om wie wie verslaat
Of waar je op een ranglijst staat
En ook niet om wie ooit het snelste bleek

Het gaat niet om een finishlijn
Om eerste of om laatste zijn
Je wint medailles, man, je bent bekend!
Het gaat niet eens om dat record
Natuurlijk, knap, daar doe je ’t voor
Maar ’t gaat erom dat je ’n loper bent

Het gaat om wind in je gezicht
Dat allereerste ochtendlicht
Je loopt, je lijkt de enige op aard’
Het gaat om dat je loopt en voelt
Je weet: zo is mijn lijf bedoeld
Het gaat om gratis maar toch zoveel waard

Het gaat om donker, beetje maan
Om ’s avonds laat, maar toch gegaan
De stad die bijna slaapt terwijl jij zweeft
Het gaat om zwoegen (dat komt voor)
Je overwint jezelf, gaat door
Afzet, landing, weten dat je leeft

Het gaat niet om wie de snelste schoen kan kopen
Het gaat, uiteindelijk, altijd, alleen om lopen

Hou afstand, respecteer de opgelegde maatregelen en gebruik jullie verantwoordelijkheid.

Hopelijk zie ik jullie binnenkort! 😀

Keep on running and reading,

Benny

Wij love lopen