Ikjeunemie

De wondere wereld van .. hardloopgadgets

Hardlopen is één van de meest toegankelijke én budgetvriendelijke sporten. Toch is die budgetvriendelijkheid anno 2019 soms ver te zoeken. Ergens tussen het aantrekken van de schoenen en looptenue in, moeten ook hartslagmeter, smartwatch en draadloze oortjes mee. Fijn voor erbij, of absolute noodzaak? Tijd om de wereld van gadgets even dieper in te duiken. Geloof ons, sporthorloges zijn slechts the tip of the iceberg!

Muziek

Menig loper heeft ongetwijfeld nog gevloekt op de vroegere voorgevormde oortjes van hard plastic. Ondertussen zijn de zachte rubberen varianten goed ingeburgerd. Aftershokz Trekz ging nog een stap verder. Het bedrijf bracht een draadloze hoofdtelefoon op de markt die gebruik maakt van botgeleidingstechnologie. Klinkt heel ingewikkeld en dat is het ook, maar waar ’t op neerkomt: deze oortjes belasten je trommelvlies niét waardoor je van je favoriete muziek kunt genieten, én toch nog steeds omgevingsgeluiden kunt horen. Kortom; súperveilig. Prijskaartje? €170.

Tracking

Jawel, ooit liepen lopers zonder zich een bal aan te trekken van hun snelheid, hoogtemeters, hartslag, VO2-max. But, where’s the fun in that? Steeds meer tools laten ons toe onze sportprestaties te meten. In alle prijscategorieën én vormen. Horloges, zonnebrillen, schoenen, .. Noem het, en het bestaat.

Solos bracht eerder dit jaar hun smartbril op de markt. 500 euro neer voor een bril die ál jouw gegevens bijhoudt tijdens je loop en ze rechtstreeks projecteert op je bril. Erg duur, maar voor wie z’n lopen next level wil brengen, én genoeg heeft van het prutsen met smartwatch, smartphone en oortjes kan dit een verademing zijn.

Een schoen met ingebouwde sensor? Check, het bestaat. Van zodra je begint met lopen, meet de sensor alles op en verschijnen de gegevens op je smartphone. Stryd bracht een vermogensmeter op de markt. Vermogensmeting is hot in de loopwereld. Deze kleine pod kun je zelf aan je schoen bevestigen en stelt je in staat om je een erg gedetailleerd beeld te geven van je werkelijke inspanning.

Virtueel trainen

Zwift, de bekende tool voor wielrenners, is al een tijd voor lopers beschikbaar. Het idee is simpel: je sport alleen thuis op de loopband, maar loopt virtueel omringd door andere lopers, en kiest zelf de setting van je loop. Benodigdheden? Een loopband, Zwift runpod ($30) én een apparaat waarmee je Zwift kunt afspelen. (pc/smartphone) Een looptochtje door New York, Londen of Singapore wordt plots een héél stuk goedkoper!

Conclusie? Fun comes first!

Conclusie? Ja, er bestaan heel wat coole hightech snufjes om je loopprestaties bij te spijkeren. De mogelijkheden lijken eindeloos en het aanbod zal alleen maar groeien. Toch zien we – en onze portefeuille – een keerzijde. Veel snufjes zijn vrij duur én ze zijn bovendien erg prestatiegericht. Lopen is boven alles fun. Is die fun voor jou nog groter met de nodige snufjes? Sla dan zeker je slag!

Wij zijn benieuwd: kocht jij ooit al een loopgadget? Vond je dit een meerwaarde? Laat het ons weten met #ikjeunemie!

Tot 8 april kan je meedingen naar een gratis Garmin Vivosport sporthorloge. Doe je mee?

Wij worden niét gesponserd door deze merken 🙂
Wij love lopen