Ikjeunemie

Goed presteren begint in bed

Blogpost door Lies en Davy

Een goede voorbereiding op een belangrijke wedstrijd gebeurt niet alleen op de piste. We letten op onze voeding, proberen mentaal scherp te staan, en .. zorgen voor een goede nachtrust. Terwijl wij knock-out in ons bed liggen, is ons lichaam hard aan het werk om ons in topconditie aan de meet te kunnen laten verschijnen. Goede prestaties neerzetten begint bij een goede nachtrust. In deze blog delen Lies en Davy 5 tips om je prestaties te verbeteren via je slaaproutine.

Tuurlijk, het is voor ons niet altijd gemakkelijk om vroeg onder de wol te kruipen. Om onszelf te verplichten voldoende slaap te hebben, passen we enkele regels en tips toe die we graag delen met jullie.

Draai je matras

Klinkt logisch, maar zóveel mensen vergeten ‘t: alles begint bij je matras.

Zorg voor een goede matras en draai ‘m doorheen het jaar 4 keer van kant/richting. Elk seizoen beginnen met het draaien van je matras is een gemakkelijk geheugensteuntje.

Als we producenten mogen geloven wissel je best van matras na tien jaar. Dit is geen exacte wetenschap. Ga vooral af op je gevoel. Ligt een matras nog goed na tien jaar? Blijf er dan lekker op liggen.

Skip die smartphone

Gebruik je telefoon of tablet niét meer in de slaapkamer, het licht verstoord je bioritme. Het blauwe licht onderdrukt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaapcyclus regelt. Apps als f.lux helpen je om het blauwe licht van je smartphone, tablet of ander scherm te reduceren. Nog beter is om alle schermgebruik korter dan 60 minuten voor het slapen te vermijden.

Gun je hersenpan die broodnodige rust! Probeer ’s avonds op het gemak uit te bollen en ga onnodige prikkels uit de weg.

Uurtje wachten

Vermijd alcohol voor je gaat slapen. Als je toch een biertje of iets anders drinkt, doe ’t dan minstens een uur voor je gaat slapen.

Niet alleen alcohol, ook voedsel mijden we kort voor het slapengaan. Hoe later op de dag, hoe trager de vertering werkt. Een zwarte maaltijd voor het slapengaan resulteert gegarandeerd in een slapeloze nacht.

Ook trainingen net voor het slapengaan proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Wij trainen doorgaans ’s avonds, maar trainingen na 20 uur zitten er bij ons niet in.

De regel van 8

Acht uur slaap is de regel. Probeer hier él-ke nacht naar te streven.

We geven toe, ook wij komen (helemaal) maar zelden aan die acht uur. Maar .. waar een wil is, is een weg.

Begin dit jaar zetten we alvast een stap in de goede richting door ’t bovenaan ons lijstje met goede (loop)voornemens dit jaar te plaatsen 😉

Let it go

Net zoals nachtrust z’n effect heeft op je prestaties, hebben prestaties ook hun invloed op je nachtrust.

Als we wat minder hebben gelopen is ons bed dé plaats om de wedstrijd te herbeleven. We durven al eens evalueren, en piekeren. Maar echt wakker liggen hiervan, no way!

Schouders recht, kop omhoog, en volgende keer beter :).

Of je door het volgen van onze tips en regels 2x zo snel zal lopen kunnen we niet beloven. Wat wel zeker is, is dat het je prestaties positief zal beïnvloeden. Vermoeid aan een training beginnen is nóóit een goed idee.

 

Droom zacht,

Lies en Davy

Wij love lopen