Ikjeunemie

’t Is donker in de straat, en luister wie daar .. LOOPT!

’s Morgens naar het werk vertrekken in het donker, en ’s avonds terugkeren als het alweer enkele uren donker is. Typisch voor januari, boosdoener voor veel lopers. Want let’s face it; lopen in het donker is niét leuk.Ik jeune mie geeft je enkele tips en weetjes om ook in het donker veilig te lopen en de motivatie te vinden om de loopschoenen aan te trekken.

Dat het putteke winter is zou je niet meteen zeggen. Van sneeuw bleven we – in Vlaanderen dan toch – grotendeels gespaard. Ook de vrieskou toonde zich nog mild voor de Belgen. Toch gooit één winterse factor voor veel lopers momenteel roet in het eten en we kunnen er helemaal níks aan doen: het gebrek aan daglicht.

Wandelende kerstboom

Hoewel de meeste kerstbomen ondertussen alweer weggehaald zijn kun je je ‘m beter maar weer bovenhalen. Lopen in het donker? Je kunt jezelf niet genoeg versieren met lichtjes. Sommige lopers zoals Benny verkiezen een koplamp, anderen kiezen dan weer voor een licht met een harnas dat je rond je middel klikt. Ook een toploopster als Louise krijgt af te rekenen met de donkere dagen. “Ik probeer trainingen in het donker zoveel mogelijk te vermijden. Waag ik mezelf toch aan een loop in het donker, dan trek ik steevast kleding met een fluorescerende kleur of reflecterend element aan.”

Het lijkt erg logisch om een lichtje aan te doen, en toch lopen veel lopers nog zonder. Ik jeune mie kiest resoluut voor de ‘wandelende kerstboom’-stijl. Hoe meer je opvalt, hoe beter!

Tactische verlichting

Licht op je hoofd: check! Licht rond je middel: check! Maar wist je dat verlichting aan je schoenen of rond je enkels nog meer opvalt? Doordat je meer beweegt met je voeten valt die verlichting nog veel meer op voor automobilisten. Ook verlichting rond je pols is om diezelfde reden een aanrader.

Loop eens zonder muziek

Voorzie je je run graag van wat beats? Wees je je er dan bewust van dat je in het donker veel meer gebruikt maakt van je zintuigen. Het klinkt gek, maar wie loopt in het donker compenseert het gebrek aan zicht door harder op de andere zintuigen te steunen. Muziek in de oren verhindert dat.

Safety first

Lopen in het donker is niet per se onveiliger. Zorg er in eerste instantie voor dat je jezelf veilig en op je gemak voelt. Laat iemand in je omgeving weten waar en wanneer je loopt en vermijd routes met oneffenheden. Loop liever 2x hetzelfde veilige rondje, dan één lang parcours met onveilige stukken.

TIP: loopt altijd tegen het verkeer in. We duimen dat ’t nooit nodig is, maar als jij de auto’s ziet afkomen die jou kruisen heb je zelf de touwtjes in handen om te reageren.

Zoek alternatieven

Niks gaat boven de frisse buitenlucht. Wil je toch lopen maar zie je lopen in het donker écht niet zitten? Trek dan naar een fitness in je buurt. Of misschien kun je gebruik maken van je middagpauze voor een kort looptochtje. Voldoening verzekerd!

Loop jij door weer en wind, op elk moment van de dag? Knap!

Kerstboomstyle, of die donkere dagen gewoon vermijden? Toon ik jeune mie hoe jij loopt en post een foto van jezelf op onze Facebookpagina!

Wij love lopen