Ikjeunemie

HIIT IT!

HIIT workouts zijn helemaal ‘in’. Heel wat influencers promoten hun favoriete oefenreeksen via sociale media en zien er tijdens hun HIIT ook helemaal top uit. Maar wat zijn de voordelen voor lopers en waar let je best op?
Wij leggen het je even uit.

Wat is een HIIT workout?

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Zo’n workout bestaat uit korte en intensieve cardio-oefeningen van ongeveer 30-45 seconden. Na iedere oefening volgt er een herstelperiode van 15 tot 30 seconden. Een basis HIIT workout bestaat meestal uit drie herhalingen van een reeks oefeningen. Tussen de reeksen is er veelal een minuut pauze.

In totaal duurt een HIIT workout maximum 10 minuten. Gedurende deze workout verbrand je in een korte tijd meer calorieën dan met andere oefeningen. Maar het is niet enkel goed voor mensen die willen afvallen. Het biedt hardlopers ook heel wat voordelen op vlak van prestatie en conditie tijdens het lopen.

Geen gewone intervaltraining

Vergis je niet, een HIIT is niet hetzelfde zoals een normale intervaltraining.

Bij een gewone intervaltraining sprint je een bepaalde afstand gevolgd door een herstelperiode, en zo opnieuw.

Bij een HIIT training voer je oefeningen uit waarbij ook andere spieren gebruikt worden: het middenlichaam, borst en armen. Enkele voorbeelden van deze bewegingen zijn squats, burpees en sit-ups.

Lijkt dit niet iets voor hardlopers? Denk opnieuw. HIIT omvat zeker voordelen voor lopers.

Voordelen voor lopers

Een HIIT workout biedt lopers heel wat voordelen naast het calorieverbruik. Uit onderzoek van 2014 is gebleken dat lopers extra kracht en uithoudingsvermogen opbouwen na enkele weken HIIT trainingen te combineren met hun loopsessies.
Hoe is dit mogelijk? We leggen het je even uit.

Tijdens een HIIT workout komen heel wat oefeningen voor waarbij je krachtig moet afzetten en springen. Op deze manier worden de gebruikte spieren extra getraind en vorm je meer kracht, maar bouw je ook meer uithoudingsvermogen op.
Het resultaat, je kunt sneller én langer lopen.

Bovendien train je tijdens zo’n HIIT krachttraining ook andere spieren dan dat je gebruikt tijdens het lopen. Dankzij het toevoegen van enkele HIIT trainingen aan jouw schema, zul je extra kracht opbouwen in het middenlichaam, borst en armen. Dit zal jou dan weer helpen bij het lopen van grotere afstanden.

Als laatste kost een HIIT workout ook weinig tijd én heb je geen materiaal nodig.

Enkele tips

Is het concept van een HIIT workout nieuw voor jou? Of ben je gewoon nieuwsgierig of je het wel juist doet?
Lees dan vooral verder.

Een goede warming-up

Dankzij een goede warming-up maak je jouw lichaam klaar voor de intense workout en voorkom je blessures. Onze tip is, doe een dynamische warming-up: zorg dat je in beweging bent zodat jouw lichaam langzaam opwarmt. Door de hogere lichaamstemperatuur, activeer je jouw enzymwerking. Enzymen versnellen allerlei reacties in het lichaam, waaronder de stofwisseling in de spieren. Dit zorgt voor een hogere vrijgave van energie voor de spieren. Dit betekent dan weer dat de spieren harder en langer kunnen werken.

Respecteer de aangegeven rustpauzes

Het is ten eerste belangrijk om tussen de oefeningen door de aangegeven rustpauzes te nemen. Indien je geen pauze inlast, zal jouw intensiteit gedurende de rest van de training verstoord worden. Bij een juiste én hoge intensiteit zal je betere resultaten zien.

Maar er zijn natuurlijk ook mensen die té veel en té lang pauzes nemen. Bij HIIT staat één woord centraal: doorgaan! Je moet jezelf pushen om te blijven gaan indien je resultaten wilt zien. Het is belangrijk dat je je lichaam uitdaagt. Het hoofddoel van een pauze is om je hartslag te verlagen tijdens de oefeningen door.

Let op je houding

Het is belangrijk dat je zorgt voor de juiste lichaamshouding. Bij het uitvoeren van de bewegingen in een verkeerde houding kun je makkelijk allerlei lichamelijke klachten oproepen. Onze tip? Doe jouw workout voor een spiegel, zo kun je jouw houding altijd corrigeren.

Doe niet aan overtraining

Een HIIT is een goede aanvulling op jouw trainingsschema, maar te veel is niet gezond. Wanneer je deze workout te veel doet, zullen de reeds genoemde voordelen afnemen. Bovendien verhoog je zo het risico op blessures. Hou het bij maximum 3 keer per week en las ook rustdagen in.

Ga jij binnenkort eens een HIIT workout uitproberen? Laat ons via sociale media zeker weten welke oefeningen jij doet en hoe jouw eerste ervaring met HIIT is bevallen.

Wij love lopen