Ikjeunemie

Loopschoenen, je beste vrienden!

Recreatief lopen is heel gezond, maar als je niet de juiste schoenen draagt kan het ook heel wat nefaste gevolgen hebben voor je lichaam. Vooral je gewrichten zullen je dankbaar zijn als je zorgt voor degelijke loopschoenen en deze geregeld vervangt.

Bij het lopen komt je lichaam veel harder neer op de grond, waardoor je gewrichten grotere schokken moeten opvangen. Loopschoenen zijn daarom voorzien van een laag schuim in de zool die voor schokdemping zorgt en de trillingen wat meer verspreidt over heel je lichaam.

Gebruik je geen loopschoenen of is je lievelingspaar versleten? Dan kan je door de slechte schokdemping al na een paar kilometer last krijgen van blaren, een ontsteking van de achillespees, overbelaste knieën of zelf een beenvliesontsteking.

Niet zeker of je loopschoenen nog in orde zijn? Algemeen wordt gesteld dat schoenen na 400 à 800km aan vervanging toezijn. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort schoen, het gewicht van de loper en de omgeving waarin gelopen wordt.

Je kan ook zelf je zolen controleren. Zie je kleine rimpels of beschadigingen, lijkt je schoen wat in te zakken, of geeft je zool geen vering meer wanneer je er lichtjes op duwt? Dan ben je zeker toe aan een nieuw paar loopschoenen. Luister ook steeds naar je lichaam. Krijg je plots blaren of pijn aan je gewrichten? Dan is de kans groot dat je loopschoenen hun werk niet meer doen.

Neem bij twijfel gerust je loopschoenen mee naar de winkel en vergelijk deze met enkele andere modellen. Als je het gevoel hebt dat andere schoenen je beter passen of dat je een betere ondersteuning krijgt, is de kans groot dat dat paar ook effectief een betere match met jou vormt.

 

Wij love lopen