Ikjeunemie

Hardlopen: starting from the bottom

Elke hardloper weet het: om optimaal te lopen besteed je best voldoende aandacht aan je voeten en enkels. De mobiliteit en stabiliteit ervan hebben een grote invloed op de rest van je lichaam. In deze blogpost geeft Louise Carton je vijf gemakkelijk toepasbare tips. Starting from the bottom… Letterlijk!

Tip 1: Masseer, of laat je masseren!

Verwen je voeten met een massage. Geen masseur of masseuse in de buurt? Je kan dit perfect bij jezelf doen met behulp van een tennis- of pingpongballetje. Doe de oefeningen zittend of staand, zoals het makkelijkst is voor jou.

Rol met het balletje de onderkant van je voet los. Verdeel je gewicht gelijkmatig en doe dit voor enkele minuten. Je voet wordt soepeler en er is meer bloeddoorstroming. Na je voeten is het de beurt aan je kuiten. Je kan ze zelf masseren of een foamroller gebruiken. Rol langzaam en zacht over je spieren. Het resultaat? Een instant verlichting van je spierpijn! Beide oefeningen kun je zowel als warming-up of na je looptraining doen.

Tip 2: Aandacht voor je enkels

Activeer je enkels door ze rond te draaien. Doe dit zolang je wil, maar draai altijd evenveel naar rechts en links. Je doet deze oefening best voor én na het lopen. Zo houd je je enkels soepel en verminder je het risico op blessures.

Tip 3: Versterk je spieren

Jawel, ook in je voeten en enkels zitten veel spieren. Je kunt ze versterken en opwarmen met deze kleine oefeningen:

  • Krul één minuut lang je tenen
  • Sta op je linkerbeen, en wissel daarna af met je rechterbeen.
  • Balanceer 1 minuut lang op een instabiel oppervlak

Tip 4: Loop niet altijd op asfalt

Zorg voor variatie in de ondergrond waarop je loopt. De meeste mensen lopen op asfalt. Asfalt heeft geen demping, waardoor degelijke loopschoenen absoluut een must zijn. Trek ook eens naar het bos of strand voor een deugddoende training. Loop eens op grind- of bospaden, gras of de atletiekbaan: dat zijn zachtere ondergronden en zijn minder belastend.

Lopen op zand vergt wat extra oefening omdat het een onstabiele ondergrond is. Loop in het begin liever meer tegen de waterlijn, waar het zand harder is. Lees hier nog meer tips over lopen op zand.

Tip 5: Draag geschikt schoeisel

Slechte loopschoenen vergroten het risico op blessures. Welk soort schoen jij nodig hebt hangt af van je voeten, de ondergrond waarop je loopt en de afstand die je loopt. Benieuwd of je een corrigerende schoen nodig hebt? Bekijk dan even je oude loopschoenen en controleer of één van je schoenen sterker naar binnen gebogen is dan de ander.

Kies voor kwalitatieve schoenen, vraag altijd advies én vervang je schoenen tijdig. Gouden regel die veel lopers toepassen: na 800 à 1.000km is een paar aan vervanging toe.

Dat waren ze, dankjewel Louise voor deze top-tips! Laat het ons weten als jij deze tips toepast of deel jouw looptips op Instagram met de hashtag #ikjeunemie. Benieuwd naar nog meer tips van Louise? Markeer 17 maart dan nu al in jouw agenda voor de vierde editie van Louise Loopt. Je maakt trouwens kans op een leuke verrassing .. Tot dan!

 

 

Wij love lopen