Ikjeunemie

Ultrarunning: wat ná die 42,195km?

Beste lezers,

Zaterdag 1 december reed ik samen met loopbuddy Steve Jonckheere naar Mechelen voor de tweede editie van Ultra Runners talk. Een toplading aan sprekers uit de loopwereld gaven er boeiende pitches ten voordele van Music For Life.

Gentenaar Rik Merchie vatte de avond aan en sprak over zijn nieuw boek: The Holy Trail. Een boek over traillopen, met een bucketlist van de mooiste trails over de hele wereld, ludieke invalshoeken en passages door andere traillopers zoals onder andere Kilian Jornet. Ik heb ‘t boek alvast hoog bovenaan mijn wishlist voor kerst genoteerd. Hopelijk leest hij mee 😉

Bij de volgende presentatie vielen mijn ogen open. Sebastiaan Vandermolen en Weking Van Reeth, twee lopers uit Herentals, liepen maar liefst twee jaar lang élke dag een marathon. ÉL-KE DAG! Ze liepen 25.000 km van Alaska naar Argentinië. Hun langste duurloop ter voorbereiding van dit huzarenstukje telde geloof het of niet: zo’n 25 kilometers. Say what?? Ze liepen deze prestatie op een dieet van pizza, bier en héél veel pannenkoeken. De voorstelling was een aaneenschakeling van mooie verhalen. Mij hebben ze ruimschoots kunnen bekoren. Spontaniteit ten top!

Het hoogtepunt van de avond  werd gebracht door Karel Sabbe. Karel heeft eigenlijk geen inleiding nodig. Hij is de regerend wereldrecordhouder op de Pacific Crest Trail, en de Appalachian trail in Noord-Amerika. Hij deed 41 dagen over deze mythische trail, maar liefst 4 dagen sneller dan Scott Jurek . Onwezenlijk gewoon!! Hij gaf ons een inkijk in zijn voorbereiding en missie. Wauw wauw wauw! Woorden schieten tekort om deze prestatie naar waarde te kunnen schatten.

Karel Sabbe (links) liep de Appalachian trail (3.500K) in 41 dágen, goed voor 85,2K per dag. Wow!

De laatste spreker was een internationale gaste, Holly Page. Deze Britse loopster mag zich tot de betere skyrunners – waarbij je hoger dan 2.000 meter loopt – van de wereld rekenen. Page leeft van dag tot dag en beleeft de ene mooie ervaring na de andere. Ze verplaatst zich meestal met haar tentje en fiets naar wedstrijden. Ze geeft het spreekwoord pluk de dag een nieuwe dimensie.

Wat leerde de Ultra Runners’ Talk mij nu over ultrarunning?

  • Pannenkoeken, pannenkoeken en nogmaals pannenkoeken moet je eten
  • Je moet je goed voorbereiden, maar ook niet te goed. Balance is key!
  • Eet zoveel calorieën als mogelijk, pizza is daarvoor een goede oplossing
  • Je baard en haar laten groeien (je vermagert fel in je gezicht én hebt geen tijd voor de dagelijkse scheerbeurt)
  • Pluk de dag
  • Niet twijfelen, gewoon doen

De verhalen van de sprekers werkten voor mij echt inspirerend. Het doet me nadenken over de mogelijkheid ná een marathon. Een ultra is voor mij nog niet aan de orde, maar dat ik er ooit één zal lopen, dat staat vast! Het niet doen, zou ik als een gemiste kans ervaren. Dus who knows?

Keep on running & reading,

Benny

Wij love lopen