Winter is coming! Tips voor de ideale loopoutfit

Autumn is here, winter is coming. Vanaf nu blijft de temperatuur dalen. Je zomerse loopshorts verdwijnen in de kleerkast en de zoektocht naar een aangepaste loopoutfit begint. Je hebt koud en het liefst zou je in je dikke, warme pull willen lopen. Geen goed idee, zo blijkt. Na enkele minuten heb je het veel te warm…

De ideale loopoutfit

Tijdens het lopen mag je het niet koud hebben, want dat is slecht voor je spieren. Te warm is oncomfortabel en dus ook geen optie. Hoe bepaal je nu de ideale loopoutfit bij koude temperaturen?

Elke loper is anders. De ene loper verschijnt al met een muts en handschoenen op training, terwijl de andere nog in een korte broek rondloopt. Met andere woorden: de ideale loopoutfit is persoonsgebonden én afhankelijk van de weersomstandigheden. Gelukkig helpen deze tips & tricks bij jouw zoektocht naar de juiste loopoutfit.

+10 graden regel

Deze regel stelt dat de gevoelstemperatuur van een loper gemiddeld tien graden warmer is dan de buitentemperatuur op dat moment. Stel dat het op het moment van je training vijf graden is, dan is de gevoelstemperatuur op het moment dat je loopt vijftien graden.

Tip: Check vooraf de temperatuur en tel er tien graden bij. Stem je kledingkeuze af op deze temperatuur en je bent helemaal klaar voor je loopje.

Baby, it’s cold outside

Het is volledig normaal dat je het tijdens de herfst of winter koud hebt op het moment dat je aan je training begint. Door lichaamsbeweging stijgt je lichaamstemperatuur en in enkele minuten heb je het al warmer.

Tip: Ga even naar buiten in je loopoutfit. Heb je het onmiddellijk warm, dan is het verstandig om een kledingstuk uit te trekken. Warm hebben voor de opwarming wil vaak zeggen dat je te dik gekleed bent en het veel te warm zal hebben tijdens het lopen.

Laagjes, laagjes, laagjes

Het magische ingrediënt van een aangepaste loopoutfit: laagjes! Bij koud weer is het aangeraden om meerdere kledingstukken boven elkaar te dragen. Een richtlijn hiervoor is het drielagensysteem. Krijg je het toch te warm? Dan doe je gewoon een laagje uit, easy!

De basislaag

De basislaag, ook wel de thermische onderlaag genoemd, bestaat uit een (thermisch) loopshirt. Door lichaamsbeweging, in ons geval dus lopen, produceert je lichaam warmte en ga je zweten. De basislaag zorgt voor een gunstige zweetafvoer en houdt de warmte goed vast waardoor het lichaam op de juiste temperatuur blijft.

Kenmerkend voor deze laag is dat ze bestaat uit een perfect ademende stof (zodat het kledingstuk lichaamsvocht kan afvoeren) en strak rond het lichaam zit.

Let op! Draag geen katoenen T-shirt om te lopen. Katoen zal ervoor zorgen dat je zweet in de stof trekt, met een natte T-shirt als gevolg.

De tussenlaag

De tweede laag is de isolerende tussenlaag. Deze laag heeft als functie het lichaam warm te houden en het lichaamsvocht uit de basislaag af te voeren. Kledingstukken uit de tussenlaag worden gemaakt uit materialen die transport van warmte en vocht mogelijk maakt. Meestal bestaat de tussenlaag uit een truitje met lange mouwen.

De buitenlaag

De toplaag bestaat uit een goed ademend vestje dat zorgt voor het afvoeren van lichaamsvocht. Bovendien beschermt deze laag je tegen verschillende weersomstandigheden zoals koude, wind en regen. Kledingstukken uit deze laag zijn winddicht, waterdicht en gemaakt uit een ademende stof.  Conclusie: de buitenlaag heeft een beschermende functie.

De kleren maken de loper

Met het drielagensysteem is je bovenlichaam beschermt tegen koudere temperaturen, maar ook de keuze van je loopbroek en accessoires zijn van belang.

Loopbroeken bestaan er in verschillende pasvormen. Het is belangrijk dat de broek is gemaakt uit ademende materialen.

Bij lage temperaturen verlies je 40 % van je lichaamswarmte via je hoofd en handen. Daarom is het dragen van een lichte loopmuts of haarband een aanrader. Ook loophandschoenen zijn bij winterse temperaturen belangrijk om warm te blijven.

Last but not least

De +10 graden regel en het drielagensysteem zijn slechts richtlijnen. Het is nog steeds belangrijker om te lopen in een outfit waar je je goed in voelt. Een leuke en aangepaste outfit werkt positief op je motivatie. Bovendien hoeft een goede loopoutfit helemaal niet saai te zijn. Ga voor een fel kleurtje, kies voor reflecterende tape om je zichtbaarheid te vergroten of werk je outfit bijvoorbeeld af met onze leuke ikjeunemie-sokken 😉

En onthou: slecht weer om te lopen bestaat niet, een slechte kledingkeuze wel!

Wij love lopen